Nykyisten keski-ikäisten lapsuudessa videopuhelut kuulostivat scifi-filmien utopistisilta tulevaisuudenkuvilta, mutta nykyisin videopuhelu on lähes jokaiselle arkinen yhteydenpitotapa. Tulevaisuudessa esineiden internet tulee mullistamaan arkemme, aivan kuten internet mullisti tiedonhaun ja yhteydenpidon. Esineiden internet on jo oikeastaan täällä, mutta sen integroiminen osaksi arkeamme vaatii vielä paljon. Useat yritykset ovat lähteneet innokkaasti mukaan kehittämään esineiden internetiä, sillä teollinen hyöty siitä on merkittävä. Kun esineet saadaan liitettyä yhteiseen verkkoon, pystyvät yritykset hyödyntämään resurssejaan tehokkaammin.
Tavallisten ihmisten arkeen esineiden verkosto tulee varmasti osittain huomaamatta. Jo nyt se on käytössä monissa kodeissa, mutta alun korkeiden asennuskustannusten vuoksi se on vain harvojen ulottuvilla. Kuten aikoinaan internet, myös esineiden internet, tulee leviämään ensin tekniikasta kiinnostuneiden ja hyvän elintason omaavien käyttöön ennen muita. Kyseessä on järjestelmä, johon liitetään erilaisia esineitä verkon laajentumisen myötä. Kodista alkava automatisaatio leviää seuraavaksi omaan pihapiiriin ja korttelistoon, liittäen lopulta alueita toisiinsa. Kodin lisäksi tärkeä automatisaatio tulee koskemaan myös työpaikkoja.
Älykäs koti
Monille kosketus esineiden internetiin tulee ensin älykodin kautta. Se voi ajatuksen tasolla kuulostaa monimutkaisemmalta kuin onkaan, mutta kyseessä on oikeastaan sähköjärjestelmä, jota on täydennetty antureilla. Asennettava sähkökeskus on tavallista monimuotoisempi, sillä sen avulla ohjataan kodin eri järjestelmiä, kuten jääkaappia, valaistusta, ilmastointia, lämmitysjärjestelmää ja turvallisuusjärjestelmää. Älykoti on vasta kokeilutasolla, joten uudet kodin tulisi suunnitella niin, että niihin voidaan lisätä järjestelmän osia kehityksen myötä. Tietotekniikka ei saa kuitenkaan tehdä arkeamme monimutkaiseksi, vaan yksinkertaisemmaksi.
Sauna napsahtaa päälle jo kotimatkalla, jääkaappi ilmoittaa puuttuvat tuotteet ja kameravalvonta käynnistyy automaattisesti lasten saapuessa koulusta. Älykodin tarkoitus on vähentää kuormitusta rutiineista, joissa kone voi ajatella asukkaiden puolesta. Toinen tarkoitus on vähentää kuluja. Erilaisten antureiden tulee reagoida lämpötilan muutoksiin, kylpyhuoneen kosteusasteeseen ja kotona olevien ihmisten määrään. Niiden avulla ilmastointia, valaistusta ja lämmitystä on mahdollista säädellä automaattisesti. Oman kodin esineiden internet toimii parhaimmillaan taustalla, tällöin asukkaat eivät joudu useinkaan vaihtamaan säätöjä, vaan järjestelmä mukautuu niihin.
Esineiden internet ja terveys
Suomessa ponnistellaan vanhustenhoidon parissa, johon ei löydy riittäviä resursseja. Monille ikääntyville ihmisille älykoti voi tarjota mahdollisuuden elää nykyistä pidempään itsenäistä ja turvattua elämää omassa kodissa. Esineiden internet tuo vanhuksille arkeen iloa, helppoutta ja ennen kaikkea turvaa. Kotiin voidaan kytkeä hälytysjärjestelmä, joka antaa hälytyksen, ellei vanhus liiku normaaliin tapaan tai hän voi lähettää itse avunpyynnön. Liikuntaesteiselle vanhukselle esineiden internetistä on hyötyä, koska monet palvelut hoituvat esimerkiksi älypuhelimen avulla. Turvallinen koti takaa vanhuksille normaalin arjen.
Terveysongelmia on mahdollista seurata tarkempien sensoreiden avulla, jotka rekisteröivät vanhusten kuntoa. Lääkäri pystyy seuraamaan etänä tuloksia, ja tällöin pitkäaikaisesta seurannasta voidaan saada tärkeää tietoa. Oman terveydentilan seuraaminen kerää henkilöstä tärkeää dataa, ja samalla tietoisuus omasta tilasta auttaa elämään terveellisemmin. Älykoti on turvallinen ympäristö muistisairaalle, joka tarvitsee arjessa lisämuistia. Kodin järjestelmän avulla vanhus muistaa ottaa lääkkeet oikeaan aikaan, hänen kodista poistumisiaan on helppo seurata ja vaaralliseksi muodostuvat keittiöaskareet ovat esineiden hallittavissa.
Matkalla kohti älykaupunkeja
Seuraava askel on siirtää asuinalueita ja kokonaisia kaupunkeja verkkoon. Tällöin anturit ja erilaiset mittarit siirtyvät infrastruktuuriin. Niiden avulla mitataan saasteita, ja ohjataan autoilijat vapaille parkkipaikoille. Valoja himmennetään automaattisesti autioilta alueilta, ja täysistä roskakoreista lähtee jätehuoltoon viesti. Asukkaiden murtolaitteet liitetään poliisien verkkoon, joihin saadaan ilmoitus tunkeilijoista. Mittauslaitteiden ulottaminen joka paikkaan säästää paljon rahaa, kun palvelut pystytään keskittämään tarvittaviin kohteisiin. Kaupungin älyllistymisen on tarkoitus tehdä kaupungista viihtyisämpi ja toimivampi asuinympäristö.
Älykaupunkeja on jo testauksessa maailmalla, ja niistä on saatu hyviä tuloksia. Tulevaisuudessa samanlaiset kokeilut ovat saapumassa myös Suomeen. Säästöjen ja helppouden lisäksi älykaupungistuminen tähtää myös ympäristöystävällisyyteen. Asuinalueet on tarkoitus liittää sähköverkkoon, jossa on mahdollista ladata sähköauto. Antureiden avulla monet kodin laitteet eivät hurise tyhjäkäyntiä, vaan ne sammuvat silloin kun tarvetta ei rekisteröidä. Järjestelmä vahtii, toimii ja tilaa automaattisesti. Kuinka käy asukkaille, joiden älynystyröille ei enää jaella jatkuvasti ärsykkeitä, vaan muistamisen hoitavat koneet?
Esineiden internetin kääntöpuoli
Antureiden sijoittaminen eri puolille kaupunkia ja kaupan älypakkausten keräämä data ovat saaneet monet varpailleen; miten käy yksityisyyden? Tietoja kerätään jo internetissä ja ostoksilla, muuttuuko yksityiselämäkin julkiseksi dataksi? Esineiden internetin kasvun myötä on kehiteltävä samaan aikaan tietoturvaa, jonka myötä ihmisten usko digitalisoitumiseen pidetään yllä. Sähköinen järjestelmä on myös helppo iskukohde kyberrikollisille. Kukaan halua kuvitella tilannetta, jossa koko kaupungin sähköjärjestelmä sortuu. Vastakkain kehityksessä saattavat asettua valtioiden taloudelliset hyödyt ja yksilöiden itsemääräämisoikeus.
Tulevaisuus ja esineiden internet
Tulevaisuudessa esineiden internet tulee madaltamaan eri maiden välisiä rajoja, ja etäisyyden menettävät merkitystä varsinkin kaupanteon kannalta. Työpaikat ja kaupankäynti määräytyy yritysten, ei maarajojen mukaan. Osa ammateista muuttuu, ja osa poistuu kokonaan, esimerkiksi maataloudessa ja terveydenhuollossa on paljon prosesseja, joita voidaan tukea digitalisaatiolla. Oma kotimme voi olla kaiken alku esineiden internetissä, mutta merkittävimmin muutokset tulevat tuntumaan työelämässä. Esineiden internet tuo mukanaan riskejä, mutta jos niitä pystytään hallitsemaan, saadaan järjestelmästä apu moniin globaaleihin ongelmiin.